To Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το Χρηματιστήριο Αθηνών και η EBRD υποστηρίζουν την επενδυτική ετοιμότητα των Ελληνικών ΜμΕ

  • Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το Χρηματιστήριο Αθηνών και η EBRD παρουσιάζουν στη...

Έναρξη Προγράμματος Roots

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (GFCC) και του Υπουργείου...

Παρουσίαση του ​​​​​​​προγράμματος Roots στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο της επίσημης έναρξης του προγράμματος Roots, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, παρουσίασή του σε εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας της Βορείου Ελλάδος. Την ...

Παρουσίαση του προγράμματος Roots στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ​​​​​​​

Το πρόγραμμα Roots παρουσιάστηκε στη διοργάνωση του Delphi Economic Forum, στο πλαίσιο...

Παρουσίαση προγράμματος Roots και λύσεων χρηματοδότησης μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην Κρήτη

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Ηρακλείου και Χανίων, πραγματοποίησε στις 19 και 20 Μαρτίου, αντίστοιχα, ενημερωτικές εκδηλώσεις  παρουσίασης του προγράμματος Roots...

Εκδηλώσεις - Πρόγραμμα Roots και λύσεις χρηματοδότησης μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών ​​​​​​​

Το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Ηρακλείου και Χανίων, πραγματοποιούν ενημερωτικές εκδηλώσεις με θέμα: «Πρόγραμμα Roots και λύσεις χρηματοδότησης μέσω του...
— 6 Items per Page
Showing 1 - 6 of 9 results.
angle-left Θα μπορέσω να αντλήσω όσα κεφάλαια χρειάζομαι; 

​​​​​​ «Το μεγαλύτερο πρόβλημα των νέων επιχειρήσεων είναι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση», Deutsche Bank Research, 2016

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Deutsche Bank (2016), παρατηρείται μια τάση χρήσης συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται η εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα, στα πρώτα στάδια (seedàstartup) οι επιχειρήσεις φαίνεται να χρηματοδοτούνται κυρίως είτε με τραπεζικό δανεισμό είτε μέσω επιχειρηματικών αγγέλων, κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (VC) και crowdfunding. Έπειτα, όταν βρεθούν σε στάδιο ανάπτυξης (growthà steady) παρουσιάζεται μια μεγαλύτερη τάση προς κατεύθυνση στις κεφαλαιαγορές (κυρίως equity financing) ώστε να μειώσουν την εξάρτηση τους σε χρέος εκδίδοντας νέες μετοχές για την προσέλκυση νέων κεφαλαίων.

Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να μεγαλώνουν σε μέγεθος και άρα να αποτελούν ένα καλό δυνητικό υποψήφιο για είσοδο σε οργανωμένες αγορές.

Αν και υπάρχει μια μικρή τάση παρόλο αυτά είναι αναγκαίο να σταθούμε σε ένα βασικό ζήτημα που επιδρά αρνητικά στην εμπιστοσύνη των εταιρειών για τις κεφαλαιαγορές.

Μπορεί να αντλήσει μια εταιρεία τα κεφάλαια που έχει ανάγκη μέσω της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς;

Παρόλο που η οικονομική κρίση έχει εντείνει το πρόβλημα όσον αφορά την εταιρική χρηματοδότηση, η Ελληνική επιχειρηματική σκηνή συνεχίζει να προσελκύει τόσο εγχώρια όσο και διεθνή κεφάλαια που αναζητούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες.

Ορισμένα βασικά ορόσημα εμπιστοσύνης προς την Ελληνική Κεφαλαιαγορά.

  1. Οι Ελληνικές Εισηγμένες Εταιρείες άντλησαν  €71.4 δις το διάστημα  2010-2018.
  2. Το 2013, το Χρηματιστήριο Αθηνών αναδείχθηκε  3ο στη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων ανάμεσα σε μέλη του FESE (Ευρωπαϊκή Ένωση Χρηματιστηρίων) αντλώντας  ~€29,7 δις.
  3. Το 2016 δημιουργήθηκε μια νέα και αναπτυσσόμενη αγορά -αυτή των Εταιρικών Ομολόγων- λόγω της ανάγκης για την εξεύρεση κεφαλαίων μέσω διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε να προσελκύσει το Χρηματιστήριο Αθηνών περισσότερες κατηγορίες επενδυτών και επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά από το 2016 μέχρι σήμερα εκδόθηκαν  11 Εταιρικά Ομόλογα συνολικής αξίας έκδοσης  ~€947 εκ.
  4. Από το 2013 μέχρι σήμερα παρατηρείται θετική τοποθέτηση των διεθνών επενδυτών, το οποίο αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον τους για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Όλα τα παραπάνω κάνουν σαφές ότι υπάρχουν δυνατότητες για χρηματοδότηση. Το ζήτημα είναι η κάθε εταιρεία να επιλέξει την καλύτερη για εκείνη μορφή άντλησης κεφαλαίων και μέσω και του Ελληνικού οικοσυστήματος της Κεφαλαιαγοράς να μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση σε νέες συνεργασίες και στρατηγικές συμφωνίες, σε ένα διεθνές δίκτυο επενδυτών και σε συμβουλευτική υποστήριξη για να κάνει το επόμενο στάδιο ανάπτυξης ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο νέο διεθνοποιημένο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

 

Sign up to receive Roots updates!